Robust natural materials have been selected to compliment and reflect the wooded setting. The lower storey is clad in Cornish slate to provide a solid base from which the timber clad first floor projects.

"At every stage KAST have been incredibly supportive and their handling throughout the planning stages was so diplomatic. Their love of great craftsmanship and their passion for Cornish materials shines through every aspect of the house."

Nita, Client

Inside, the house is calm and understated. At first floor level white washed floors, bespoke joinery and expansive glazing echo the balance of the cantilever. While on the ground floor, polished concrete floors and smaller windows provide a more intimate, protected feel to the bedrooms.

“The cantilever appears to float through the trees, giving the impression of a massive tree house.”

 

Nita, Client

Due to the topography of the site, the main entrance is at first floor level. A 12m timber bridge through the tree canopy connects the front door with a new parking area off the road.

Nestled into the tree tops at the head of a creek, Sylvania leans out from the hillside to make the most of views towards the Fal Ria. The design sensitively responds to the Sylvan character of the site in the heart of Cornwall’s Area of outstanding Natural Beauty.

The building is carefully positioned on the site so that none of the protected trees were removed. Due to the steep topography, the lower ground floor is aligned with the slope of the site, while the first floor cantilevers out to maximise views down the creek.

Similar Projects

SYLVANIA

Clients: Nita and John

Location: Feock, Cornwall

Completed: 2019

BuildIt Awards 2019 / Best Architect for a Self Build / Winner

British Homes Awards 2020 / Shortlist

Cornish Buildings Group 2019 / Annual Awards / Commendation

In collaboration with

Contractor: Davey Construction

Structural Engineer: Entos Consulting

Landscape: MeiLoci

Interior: 3iDog

Photography: Anthony Greenwood